HomeNewsBit Fest 2018 - Bitola Summer Festival

Bit Fest 2018 – Bitola Summer Festival

Bit Fest or Bitola Summer Festival is summer event which involves many renowned artists from Macedonia and abroad, and it is held every summer in Bitola.

  • Date of the event: June-August
  • Lacation: Various locations in Bitola
  • Organizer: Municipality of Bitola

This festival enriches the cultural offer in Bitola, trough various musical-stage events like: theater, ballet, opera, classical music concerts, art exhibitions, various performances, rock, pop, jazz concerts, etc.


Bit Fest 2018 Program

21.06-25.08.2018

(Open PDF from Municipality of Bitola website … )

БИТ ФЕСТ 2018 ПРОГРАМА
21.06-25.08.2018

21 јуни (четврток)
„Солстис” – Празник на музиката Широк сокак

23 јуни (сабота)

Шекспир Фестивал
„Јулие Цезар (RES PUBLIKA или КОЅА NOSTRA)” – НТБ
20:00 ч. – Народен театар

24 јуни (недела)

Шекспир Фестивал
„Ричард III Театар Гавела, Хрватска
20:00 ч. – Народен театар

25 јуни (понеделник)
„1000 зошто 1000″ – Детска работилница со Весела Богдановиќ
11ч. – НУУБ Св. Климент Охридски

Концерт „Културно наследство – ромска музика” со Баиса
Арифовска
20:00 ч.-КЦ Магаза

Шекспир Фестивал
„Шекспир сонет 66″ – Csiky Gergely, Унгарија 20:00 ч. – Народен театар Битола отворен град

Mail Art-дописна уметничка кореспонденција
12:00 до 20:00 ч. – Широк сокак

26 јуни (вторник)
Шекспир Фестивал
„Хамлет“- Пунктарт, Романија
20:00 ч. – Народен театар

„Отело – незаконита литургија” – Театар Верди, Хрватска 22:00 ч. – Народен театар
Битола отворен град
Работилница: Учесгвуваме, застапуваме, менуваме
12:00 ч. – МКЦ, Сала за презентации Културни интервенции во јавен простор
18:00 ч. -Плоштад Магнолија

27 јуни (среда)
Шекспир Фестивал
„Сонот на Вилијам” – Театар за деца и младинци, Македонија
20:00 ч. – Народен театар

„Ромео и Јулија” – Академски Руски Драмски Театар М.Горки 20:00 ч. – Народен театар Битола отворен град

Младински предизвик
11:00 ч. -Улиците во Битола

Јавна дискусија
19:00 ч. – МКЦ, Летна сцена

28 јуни (четврток)
Шекспир Фестивал
„Макбет Албански театар, Македонија
20:00 ч. – Народен театар

„Шекспировите жени”- Theater of Eternal Values,
22:00 ч. – Народен театар

Битола отворен град
SARS, Tribute to Prodigy, Funk Shui
21:00 ч. – Плоштад Гоце Делчев

29 јуни (петок)
Шекспир Фестивал
“Concert Shakespeare a cappella” – Soyka and Cracow singers, Polska
20:00 ч. – Народен театар

„Крал Лир” – НУ Турски театар, Македонија
22:00 ч. – Народен театар

Битола огворен град

30 јуни (сабота)

Шекспир Фестивал
„Зимска бајка” – Црногорски народен театар, Црна Гора
20:00 ч. – Народен театар

Битола отворен град
Работилница и изложба „Урбани стрипови”
12:00 ч – Градски парк

„60 год. од раѓањето на Милан Младеновиќ – како и понатаму да е тука – Деца из воде Tribute to EKV”
21:00 ч.-НУ ЗМГ, Пацио

1 јули (недела)
Концерт на месинг квартет Haydn Brass – Австрија
20:30 ч.-НУЗМГ, Пацио

2 јули (понеделник)
„1000 зошто 1000″ – Детска работилница со Весела Богдановиќ
11ч. – НУУБ Св. Климент Охридски

„Dance 4 life” – Танцов спортски клуб „СТЕП АП”
20:00 ч. – НУ НТБ

Руско КУД „Славјанка”- руски народни и популарни песни
20:30ч.-КЦ Магаза

3 јули (вторник)
„Ако одам во Битола” – музичко-литературен перформанс
20:00 ч. – кафе Радост

4 јули (среда)
Рок Симфонија – Камерен оркестар Битола
21:00ч.-НУ ЗМГ, Пацио

5 јули (четврток)
Изложба на копаничарско атеље Пердика
19:00 ч.-КЦ Магаза

„Романсијада” – руски романси
20:30ч.-НУЗМГ

Фестивал за литература и други уметности „300 работи 300″
21:00 ч. – кафе Радост

6 јули (петок)
„Слемирај – креирај” – слем поезија
11:00 ч. – НУУБ Св. Климент Охридски

Фестивал за литература и други уметности „300 работи 300″
21:00 ч. – кафе Радост

World Jazz Orchestra
21:00 ч.-НУЗМГ, Пацио

7 јули (сабота)
„Смотра” – електронска музика
Фредерик Легранд – виолончело
Марко Поп Христов – виолина,
Марија Вршкова – пијано,
21:00 ч.-НУЗМГ

8 јули (недела)
Вокален ансамбл „Чајка”
20:30ч.- КЦ Магаза

9 јули (понеделник)
„1000 зошто 1000″ – Детска работилница со Весела Богдановиќ
11:00 ч. – НУУБ Св. Климент Охридски

Концерт на КУД Стив Наумов
20:30ч.-НУ ЗМГ

10 јули (вторник)
Трибина и проекција на документарен фил „Културниот, традиционалниот и верскиот развој на Влашката заедница во Битола”
12:00 ч. – НУУБ Св. Климент Охридски

12 јули (четврток)
100% македонско
22:00 ч. – Широк сокак

Детски перформанс
10:00ч. – Градски парк

Промоција на книга „Нашето националистичко пијанство”
19:00 ч.-КЦ Магаза

14 јули (сабота)
Детски лерформанс
18:00 ч. – Градски парк

Проекција на документарни филмови – КВК „Студио Милтон Манаки”
20:00ч. – НУ Центар за култура, Мала сала

15 јули (недела)
Изложба „Стари слики од битолските роми”
12:00 ч. – МЗ Димитар Влахов

Музички хепенинг – ромска музика
20:00 ч. – Ракометно игралиште

Детски перформанс
20:00 ч.- Градски парк

16 јули (понеделник)
„1000 зошто 1000″ – Детска работилница со Весела Богдановиќ
11:00 ч, – НУУБ Св. Климент Охридски

„Битола чита”
11:00 ч. – Широк сокак

18 јули (среда)
Изложба на акварели на Александар Поповски
20:00 ч. – КЦ Магаза

19 јули (четврток)

„Локум Фест ”
20:00 ч.- Стара битолска чаршија

Театарска претстава „Битолска аудиција” Театар
„Солза и смеа”
21:00 ч.- Хераклеа

20 јули (петок)
„Локум Фест”
20:00 ч. – Стара битолска чаршија

BUS FEST 18 – Стиховно војување
22:00 ч. – Широк сокак

21 јули (сабота)

„Локум Фест”
20:00 ч.- Стара битолска чаршија

Поетско матине со Јорго Јанопулос
21:00 ч.-КЦ Магаза

23 јули (понеделник)
„1000 зошто 1000″ – Детска работилница со Весела Богдановиќ
11:00 ч. – НУУБ Св. Климент Охридски

Изложба на фотографија „Три точки” – Фото клуб Стеван Наумов Стив
19:30ч. – Широк сокак (пред Офицерски дом)

24 јули (вторник)
Олерски арии со Ана Синитски и пијано Борко Михајловиќ
20:30ч.-НУЗМГ

25 јули (среда)
48. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови”
Изложба на кошули и горни традиционални облеки од Збирката на музејот за народни носии од Ресен, на колекционерот Јоне Ефтимовски
Свечено отворање во 20.00 часот – КЦ Магаза
Изложбата ќе биде отворена од 25 јули до 1 август 2018 година

Пијано концерт на Маурицио Анунциата
20:30ч.- НУ ЗМГ

26 јули (четврток)
Детска ликовна работилница„Народната култура – трајна инспирација во моето творештво”
10:00 ч. -НУ Центар за култура

Пијано во 4 раце Татајана Божиновска и Билјана Димовска
20:30ч.-НУЗМГ

Фестивал на староградска музика
22:00 ч. – Стара битолска чаршија

27 јули (петок)
Детска ликовна работилница
Детска ликовна работилница„Народната култура – трајна инспирација во моето творештво”
10:00 ч. -НУ Центар за култура

Изложба на фотаграфии „Фолклорни мотиви” – Петар Ставрев
19:00 ч. – НУ Центар за култура, Фоаје

Детски фестивал СИ-ДО
20:30ч.-НУЗМГ, Пацио

Фестивал на староградска музика
22:00 ч. – Стара битолска чаршија

28 јули (сабота)
„Илинденски денови” – Семинар за традиционална музика и игра
11:00 ч. – НУ Центар за култура, Мала сала

Проекција на етно филмови
13:00 ч. – НУ Центар за култура, Мала сала

Дефиле „Со песни и игри низ битолските улици”
18:30 ч. – Саат кула, Широк сокак

Свечено отворање на 48. Републички фестивал на народни песни и игри
„Илинденски денови”
Вечер на традиционална музика и игра
20:00 ч. – Ракометно игралиште

„Ехо од дамарите” – Вокално инструментална вечер
22:30 ч.-КЦ Магаза

29 јули (недела)
„Илинденски денови”
Семинар за традиционална музика и игра
10:00 до 18:00 ч. – Студентски дом „Кочо Рацин”

„На пладне во чаршија”- фолклорни презентации
11:00 ч. – Стара битолска чаршија

Вечер на традиционална музика и игра
20:00 ч. -Ракометно игралиште

„Ехо од дамарите” – Вокално инструментална вечер
22:30 ч.-КЦ Магаза

30 јули (понеделник)
„1000 зошто 1000″ – Детска работилница со Весела Богдановиќ
11:00 ч. – НУУБ Св. Климент Охридски

„Илинденски денови”
Семинар за традиционална музика и игра
10:00 до 18:00 ч. – Студентски дом „Кочо Рацин”

„На пладне во чаршија”-фолклорни презентации
11:00 ч. – Стара битолска чаршија

Вечер на интернационална музика и игра
Фолклорни ансамбли од Шпанија, Јапонија, Северен Кипар,
Турција, Полска, Хрватска, Србија,
20:00 ч. – Ракометно игралиште

31 јули (вторник)
Илинденски денови” Семинар за традиционална музика и игра
10:00 до 18:00 ч. – Студентски дом „Кочо Рацин”

„На пладне во чаршија”-фолклорни презентации 11:00 ч. – Стара битолска чаршија

Вечер на староградска музика и игра
20:00 ч. – Стара битолска чаршија

Песна и оро на Широк сокак – настап на ансамбли на Широк сокак
21:30 до 23.30 ч. – Од Саат кула до Камен мост

Премиера на театарската претстава „Но(е)ва Македонија”
20:00 ч. – НУ НТБ

1 август (среда)
„Илинденски денови”
Свечено затварање на фестивалот со Интернационална фолклорна разгледница
20:00 ч. – Хераклеа

5 август (недела)
Концерт на кларинети Марјан и Игор Бакревски и пијано Филип Пеоски
20:30ч.-НУЗМГ

6 август (понеделник)
Детска театарска претстава – Битолино
20:00ч.- НУ Центар за култура, Нова сцена

7 август (вторник)
Детска театарска претстава – Битолино
20:00 ч. – НУ Центар за култура, Нова сцена

8 август (среда)
Фолклорен ансамбл, Унгарија
20:00 ч.-НУ ЗМГ,Пацио

9 август (четврток)
Работилница за основи на фотографска техника и композиција – ЗГ ФКК Битола
10:00 ч. – НУ Центар за култура, Мала сала

10 август (петок)
Изложба на фотографии „Партизани од НОАВМ од Битола и битолско”
19:00 ч.- КЦ Магаза

12 август (недела)
Музички хепенинг-Меѓународен ден на младите
22:00 ч,- Парк – Саат кула

13 август (понеделник)
Театарска претстава „Ликот и делото на Кастриоти Скендербег”
19:00 ч. – НУ Центар за култура, Мала сала

15 август (среда)
Инсталација „Објект во просгор” – Стефан Малбашиќ
10:00 ч. – Плоштад Магнолија

16 август (четврток)
Промоција на книга „Лобирање во културата”

НУУБ Св. Климент Охридски Концерт на Исмаил Лумановски
21:00 ч.-Хераклеа

17 август (петок)
Промоција на книга „Вермархтот и Македонија”
19:00 ч. – НУ ЗМГ, Мала сала

Слики, графики и скулптури „Мал формат”
20:00 ч. – Ликовен салон ДЛУБ

18 август (сабота)
19-ти Интернационален музички феастивал ТРА-ЛА-ЛА
18:00 ч. – НУ Центар за култура

19 август (недела)
Сликање на мурал – Hybrid Minds Crew

 

20 август (понеделник)

„Незаборав,,
20:00 ч. – НУ Центар за култура

21 август (вторник)
Концерт на ладини и сефардска музика Сара Ароести – Израел-САД
20:30 ч.-НУЗМГ

23 август (четврток)
Театарска претстава „Жени”
20:00 ч.- Интимен театар

24 август (петок)
Промоција на книга „Влијанието на границата врз животот и народната култура на „нашинците” од македонско-албанското пограничје (1919 – 2009)
12:00 ч. – НУУБ Св. Климент Охридски

25 август (сабота)
Широк сокак во бело
21:00 ч. – Широк сокак


Bit Fest - Bitola Summer Festival

Bit Fest - Bitola Summer Festival

Bit Fest - Bitola Summer Festival

Bit Fest - Bitola Summer Festival

Bit Fest - Bitola Summer Festival

Bit Fest - Bitola Summer Festival

bitfest bitola 2

Most Popular