Ilindenski Denovi – Festival of Folk songs and Dances

Home Events in Bitola Ilindenski Denovi - Festival of Folk songs and Dances

Ilinden Days (Илинденски денови) – Festival of Folk songs and Dances takes place in Bitola every year from 27-th July – 2nd August.

Мain function of this festival is to cherish the original folklore through research, valuation and presentation of indigenous, original content, expressed in the rich folk cultural treasure and their transfer to future generations as a priceless cultural values.


Програма – Илинденски денови 2018

25.07.2018 година (среда)
-Изложба на кошули и горни традиционални облеки од Збирката на музејот за народни носии од Ресен,
на колекционерот Јоне Ефтимов
-КЦ Магаза – Свечено отворање во 20.00 часот
Изложбата ќе биде отворена од 25 јули до 1 август 2018 година

26.07.2018 година (четврток)
-Детска ликовна работилница „Народната култура – трајна инспирација во моето творештво“
НУ Центар за култура Битола – 10.00 часот.

27.07.2018 година (петок)
-Детска ликовна работилница „Народната култура – трајна инспирација во моето творештво“
НУ Центар за култура Битола – 10.00 часот.
-Изложба на фотографии на тема „Фолклорни мотиви“ – автор Петар Ставрев
НУ Центар за култура Битола, Фоаје – 19.00 часот.

28.07.2018 година (сабота)
-Семинар за традиционална музика и игра
НУ Центар за култура Битола – Мала сала – 11.00 часот.
-Проекција на етно филмови
НУ Центар за култура Битола – Мала сала – 11.30 часот.
-Дефиле „Со песни и игри низ битолските улици“
Саат кула, Широк сокак – 18.30 часот.
Свечено отворање на 48. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“ Битола
Вечер на традиционална музика и игра
Ракометно игралиште – 20.00 часот.
-„Ехо од дамарите“ – Вокално инструментална вечер
КЦ Магаза – 22.30 часот

29.07.2018 година (недела)
-Семинар за традиционална музика и игра
Студентски дом „Кочо Рацин“ – од 10 до 18 часот
-„На пладне во чаршија“ – фолклорни презентации
Стара битолска чаршија – 11.00 часот
-48. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“
Вечер на традиционална музика и игра
Ракометно игралиште – 20.00 часот.
-„Ехо од дамарите“ – Вокално инструментална вечер
КЦ Магаза – 22.30 часот

30.07.2018 година (понеделник)
-Семинар за традиционална музика и игра
Студентски дом „Кочо Рацин“ – од 10 до 18 часот
-„На пладне во чаршија“ – фолклорни презентации
Стара битолска чаршија – 11.00 часот
-48. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“
Вечер на интернационална музика и игра
Фолклорни ансамбли од Шпанија, Јапонија, Северен Кипар,
Полска, Хрватска, Србија и Македонија
Ракометно игралиште, Битола – 20.00 часот.

31.08.2018 година (вторник)
-Семинар за традиционална музика и игра
Студентски дом „Кочо Рацин“ – од 10 до 18 часот
-„На пладне во чаршија“ – фолклорни презентации
Стара битолска чаршија – 11.00 часот
-48. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“
-Вечер на староградска музика и игра
Стара битолска чаршија– 20.00 часот.
-Песна и оро на Широк сокак – настап на ансамбли на Широк сокак
Од Саат кула до Камен мост – од 21.30 до 23.30 часот

01.08.2018 година (среда)
-48. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“
Свечено затварање на фестивалот со
Интернационална фолклорна разгледница

КОНЦЕРТ НА ВИОЛЕТА ТОМОВСКА
„ЗА МОЈАТА БАБАМ БИТОЛА“
во придружба на група ФОНТАНА и пријателите
Хераклеа – 20.00 часот.


Ilinden Days is traditional festival in Bitola organized since 1972 on which have participated more than 1000 folk groups with more than 30,000 performers from the whole world.

Ilinden Days - Festival of Folk songs and Dances in Bitola, Macedonia

Ilinden Days - Festival of Folk songs and Dances in Bitola, Macedonia

- Advertisment -

St. Demetrius church (Св. Димитриј) village Bukovo

In village of Bukovo and its surroundings in the 19th and early 20th century, a number of Christian temples were restored and erected. The church...