БОЛНА ЛЕЖЕ КАТЕРИНА – Народни песни во кои се спомнува Битола

Home Битола низ песните БОЛНА ЛЕЖЕ КАТЕРИНА – Народни песни во кои се спомнува Битола

Болна леже Катерина,
болна леже три години,
три години на постела;
болна леже, ќе да умре.
Ој ти мамо, мила мамо,
ојди, мамо, на чаршија
да ми купиш портокали,
да разладам мојто срце,
мојто срце тригодинско,
тригодинско уболено.
— Ој ти мамо, мила мамо,
да го викнеш Костадина,
да го викнеш, да ме виде,
да ме виде, да го видам,
да му речам два зборови,
да ми фате една кола,
да ме носе на Битола,
на Битола, на спицарја,
да го викне големијо,
големиот лекар Манолаќи,
да ме фати за раката,
да ми виде мојта болест,
мојта болест тригодинска.

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Улица Широк Сокак (до Хотел Епинал) – некогаш и денес

0
Дел од улицата Широк Сокак (до Хотел Епинал каде се пресекува со улица Пеце Матичевски). Поглед кон север, фотографирано за време на Првата светска...
Sv Blagovestenie Lavchanski pat Bitola

Св. Благовештение