БОЛНО ЛЕЖИ МОЈТО ЛИБЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеБОЛНО ЛЕЖИ МОЈТО ЛИБЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

Ајде, болно лежи мојто либе,
болно лежи на постела;
Ни умира, ни станува,
ни на бога душа дава.
Ајде, ни на бога душа дава,
ни на мене изим дава
друго либе поубаво,
поубаво, покалешо.
— Ајде, стани, либе, да не станиш,
ќе одиме во Битола,
ќе одиме во Битола,
ќе пијаме пресна бира,
со музика ќе ни свират.
Ајде, со музика ќе ни свират,
ние двајца ќе играме
на налани шиклосани!”
.
Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Ревија на народни носии – Илинденски денови 30.07.2019

Во рамки на фестивалот „Илиденски денови” на 30.07.2019 г во Битола, Ансамблот „Македонија” од Скопје приреди ревија на македонски народни носии од повеќе етнографски целини.

Св. Димитриј село Дихово

0
Храмот посветен на Св. Димитриј во село Дихово е мала трикорабна црква со камбанарија прикачена кон западната фасада. Според натписот над една од вратите, храмот...