ВИКНА ЈАНА – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеВИКНА ЈАНА – Народни песни во кои се спомнува Битола

Викна Јака, се провикна:
„Ај бре вие млади момци,
млади момци битолчани,
отворете дуќаните,
да си купам драм белило,
драм белило, драм црвило.”
Кога Јана се набели,
се набели, се нацрви,
сва Битола се зачуди:
и женето, неженето,
и свршено, не свршено.

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

- Advertisment -

Камен Мост Битола -1917 – 2017 – некогаш и денес

0
1917 - Локација: Камен Мост - Широк Сокак - Транспорт на жртви од бомбардирањето на Битола за време на Првата светска војна Почекајте фотографиите да...

Св. Илија село Велушина

St. Nikola (Св. Никола) village Bukovo

Св. Никола село Буково