ДАЈ МИ БОЖЕ ШТО МИ СРЦЕ САКА – Народни песни во кои се спомнува Битола

Home Битола низ песните ДАЈ МИ БОЖЕ ШТО МИ СРЦЕ САКА – Народни песни во кои...

Девојка си бога помолила:

— Дај ми, боже, што ми срце сака!

Срце сака очи соколови,

што гледаат мошне надалеку,

срце сака крилја лебедови,

што летаат многу нависоко,

да си појдам во града Битола,

да си купам игла од биљура,

да сошијам јорган за беќара,

и да купам руво за невеста,

да се вратам, пак да се омажам,

да го земам тоа што го сакам.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Св. Илија – манастир во близина на село Драгош

0
Манастирот Св. Илија во село Драгош е градба од поново време, обновен врз темелите на старата црква. Самиот манастир има интересна местоположба, и се наоѓа на самата граница со Р. Грција, при што со јужниот ограден ѕид, речиси го допира граничниот камен.