ЕЛА ТАСО – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеЕЛА ТАСО – Народни песни во кои се спомнува Битола

— Ела, Тасо, ела, ќерко,
ела да си вечераме,
аман, аман, вечераме!
— Вечерајте, мила мамо,
мене не чекајте,
не чекајте, јас не вечерам.
Абер дојде од Битола
да се зберат сите млади,
аман, аман, сите млади,
да тргаат пуста лота,
кој ќе тргне црна книга,
аман, аман, црна книга,
ќе ми оди пуста војна
да се бие со Русија,
аман, аман, со Русија.
Пуста лота му паднала,
му паднала на ашикот,
аман, аман, на меракот.
Тој ќе оди пуста војна
да се бие со Русија,
аман, аман, со Русија.
.
Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Св. Илија – манастир во близина на село Драгош

Манастирот Св. Илија во село Драгош е градба од поново време, обновен врз темелите на старата црква. Самиот манастир има интересна местоположба, и се наоѓа на самата граница со Р. Грција, при што со јужниот ограден ѕид, речиси го допира граничниот камен.

Илинденски денови 27.07.2019 – дефиле и свечено отворање – фото галерија

0
Илинденски денови е фестивал на народни песни и игри, кој се одржува секоја година во Битола, при крајот на месец јули.