ЕЛЕНА БОЛНА ЛЕГНАЛА – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеЕЛЕНА БОЛНА ЛЕГНАЛА – Народни песни во кои се спомнува Битола

Елена болна лежала,

од пуста болест неверна, —

од два хуршума теллии

во десно рамо удрена,

во Рожденсхите чаири.

— Елено моме убаво,

кога си болна лежала,

шчо не си мене хазала,

понада да ти донесам:

Негушка лута ракија,

солунско суво грозјенце,

битолска бела погача,

тихвешко вино црвено,

тетовски благи јаболка,

кичевски слатки ореи.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Илинденски денови 27.07.2019 – дефиле и свечено отворање – фото галерија

Илинденски денови е фестивал на народни песни и игри, кој се одржува секоја година во Битола, при крајот на месец јули.

Камен мост Битола – некогаш и денес

0
Познатата локација Камен мост (место каде се вкрстуваат улиците Солунска и Широк Сокак), фотографирана за време на Првата светска војна. Споредено со истата локација...