ЗДОДЕАЛО МИ СЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеЗДОДЕАЛО МИ СЕ - Народни песни во кои се спомнува Битола

Ми се здодеало, мамо, железар да бидам,
железар да бидам, мамо, во славна Битола,
во славна Битола, мамо, долу на Ат-пазар.
Мене ме викнаа, мамо, горе во началство,
ќе м’ одредат, мамо, јатак да им бидам,
другари да берам, мамо, млади партизани
и да ги испраќам, мамо, во Славеј планина.
.
Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Битола – фото галерија

Bitola Photo gallery - Constantly updated with new photos so don’t forget to visit us again. Just scroll down to the bottom to see the new photos.

Св. Вознесение (Св. Спас) во село Граешница

0
Црквата Св. Вознесение (Св. Спас) е сместена во средината на село Граешница на 18 км од Битола. Храмот е трикорабна градба со тремови на јужната...
Bitola bazaar

Стара битолска чаршија