МАРА БАИРКА – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеМАРА БАИРКА – Народни песни во кои се спомнува Битола

Бог да бие руса Мара Баирката

што си стана сутро рано во недела,

та си зеде дулец вода, личен леген,

от’ си зеде миски сапун;

ќе си мие бело лице

бели раце, бели ноѕе.

Се накачи на чардакот,

се пресегна на полица,

ми си зеде филдиш чешел,

да си чешлат уба коса,

да напраит туртурици,

да уплетит леса на коса,

да ја видат трговчиња,

да фаќаат зазабица.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

- Advertisment -

Булевар 1ви мај 1917 / 2017 – некогаш и денес

0
Булевар 1ви мај 1917 / 2017 - некогаш и денес. Битола за време на Првата светска војна и денес. Почекајте фотографиите да се прикажат и...
Yeni Mosque Bitola (Јени џамија)

Јени џамија Битола