МОЈТО ЛИБЕ МИ Е БОЛНО – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеМОЈТО ЛИБЕ МИ Е БОЛНО – Народни песни во кои се спомнува...

—Офицери, браќа мои,
пуштете ме, леле, да поминам,
да поминам, да заминам,
да го видам мојто либе,
мојто либе ми е болно,
ми е болно, леле, во болница,
во болница, во Битола.
Ко ќе појдам, што ќе видам?!
Бело лице потемнето,
танка снага исушена,
црни очи пропаднати.

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

- Advertisment -

Св. Ана – манастир во близина на село Маловишта

0
Манастирот Св. Ана се наоѓа на околу половина час пешачење југозападно од село Маловиште, на 1400 м.н.в во густата букова шума на Националниот парк Пелистер.
Sv. Zlata Meglenska Bitola Macedonia

Св. Злата Мегленска