ОЈ ДАСКАЛЧЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеОЈ ДАСКАЛЧЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

Ој даскалче, што си лудо,

напразно време си губиш!

Однеси ме во Битола,

ако сакаш да ме љубиш.

Прошетај ме низ пазарот

и купи ми добар дар,

поарџи се, пољуби ме,

пак ќе сториш малку ќар.

Прошетај ме низ корзото,

или води ме на кино,

поарџи се, пољуби ме,

сепак ќе ти биде фино.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

- Advertisment -

Саат кула Битола 1917 – 2017 – некогаш и денес

0
Саат кула Битола 1917 - 2017 - некогаш и денес. Битола за време на Првата светска војна и денес. Почекајте фотографиите да се прикажат и...
Sv Nikola Church Lavci village near Bitola

Св. Никола село Лавци