СЕ ПЕАЛЕ ДВА ВЕРМАНА – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеСЕ ПЕАЛЕ ДВА ВЕРМАНА – Народни песни во кои се спомнува Битола

Се пеале два вермана,
два вермана во Битола:
Да не носат девојките,
јунаците весоите;
Да не носат девојките,
девојките ѓерданите;
Да не носат невестите,
невестите прцлињата!
.
Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

- Advertisment -

Бугарски заробеници во Битола за време на Првата светска војна –...

0
Бугарски заробеници по заземањето на Битола од страна на силите на Антантата на 18 ноември 1916 година. Локација - некогашна Дивизија. Споредено со истата локација...
Clock Tower in Bitola

Саат кула Битола