СТЕФАНЧЕ И ЕВРЕЈЧЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеСТЕФАНЧЕ И ЕВРЕЈЧЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

Прошетало ми Стефанче низ битолските маали,

сретило моме Еврејче, на порта седеше;

русо си косе чешлаше со фиљдиш чешељ,

од коса с’нце грееше, лицето му се смееше,

грлото му белееше, устето бисер ронеше.

Та шчо му зборвит Стефанче на Еврејчето:

— Нешчо ќе речам, Еврејче, да ме почујаш,

да ме почујаш, Еврејче, да се покрстиш,

за ние двајца, Еврејче, да се земиме!

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Врв Пирамида 1656 м – планинарски марш – 07.05.2017 – фото галерија

Смилево 2017 - Традиционален планинарски марш - 07.05.2017 по повод „Денот на безбедноста на Република Македонија“ - 7 Мај Организиратор на маршот: ПСПК „7-ми Мај„...

Света Троица – Руска црква

0
Света Троица - Руска црква Адреса: Никола Тесла бб 7000, Битола
Dragosh Bitola Macedonia 02

Св. Никола село Драгош