ТАМО ДОЛУ БИТОЛА – Народни песни во кои се спомнува Битола

Home Битола низ песните ТАМО ДОЛУ БИТОЛА – Народни песни во кои се спомнува Битола

Таму долу Битола

кајшто Драгор тече,

мајка тажи и плаче

од утро до вечер:

— Дигни ми се, пиленце,

мое чедо мило,

дарови те чекаат

и прво венчило!

— Ти ме, мајко, омажи,

мене не ме праша,

ете ти го, сакај го

него место мене!

Јас не сум го сакала,

па сум се убила,

ништо, мајко, на светот

не бива со сила.

Ти ме, мајко, омажи,

мене не ме праша,

ете ти го сега

него место мене.

Мајка зеде ноженце,

во срце го забоде,

Пелистер се расплака,

дробни солзи пролеа.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Св. Димитриј – село Магарево

0
Црквата посветена на св. Димитриј во село Магарево е изградена во 1835 година. Оваа извонредна трикорабна градба е единствена по многу нешта во поширокиот...
Oleveni Bitola Macedonia st george 01

Св. Ѓорѓи село Олевени