ТРОЈЦА ТУРЦИ – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеТРОЈЦА ТУРЦИ – Народни песни во кои се спомнува Битола

Тројца Турци, Јано, дојдоа
од град Битола пратени,
од војводата лушчени,
турски зборвает, Јано, разбери:
Првиот велит: „Ракија!”
Вториот велит: „Вечера”!
Третиот велит: „Постеља”!
.
Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Св. Петар и Павле – манастир во близина на село Црновец (Црнеец)

Манастирот Св. Петар и Павле во близина на село Црновец (Црнеец) е еден од ретките активни манастири во близина на Битола. Сместен во густа...

Битола – некогаш и денес – Широк Сокак за време на...

0
Битола - некогаш и денес - Широк Сокак за време на Првата светска војна. Локација - наспроти Хотел Епинал. Споредено со истата локација во 2017. Почекајте...

Св. Илија село Велушина