ТУРСКА ПОСЕСТРИМА – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеТУРСКА ПОСЕСТРИМА – Народни песни во кои се спомнува Битола

— Нано, чие е она, — кое е она,
она девојче, нано, на порте што стои?
Нано, става има, нано, става има,
става има — солунска сељфија.
Нано, нозе има, нано, нозе има,
нозе има — солунски диреци.
Нано, лице има, нано, лице има,
лице има — битолско симитче.
Нано, веѓи има, нано, веѓи има,
веѓи има — морски пијавици.
Нано, коси има, нано, коси има,
коси има — трска од сред море.
— Mope, слушај, сине, мајка да ти кажи,
мајка да ти кажи, сине: Тоа порте,
тоа порте, сине, турски конак.
Mope тоа моме, сине, турска посестрима,
турска посестрима, сине, турска посестрима.
.
Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

- Advertisment -

Руски војници во Битола за време на Првата светска војна –...

0
Руски војници во Битола оддаваат почит пред споменикот на Александар Аркадиевич Ростковски, руски конзул кој бил убиен во Битола во 1903 година. Фотографирано при...
St. Nikola (Св. Никола) village Bukovo

Св. Никола село Буково

Sv. Zlata Meglenska Bitola Macedonia

Св. Злата Мегленска