ЧУДО СТАНАЛО – Народни песни во кои се спомнува Битола

Home Битола низ песните ЧУДО СТАНАЛО – Народни песни во кои се спомнува Битола

Чудо стана, чудо стана по света,

младинци да се женат!

Тра-ла-ла, тра-ла-ла

сама си го барала.

Први беше, први беше врвеше

битолски шкембарџија.

Тра-ла-ла, тра-ла-ла

сама си го барала.

Втори беше, втори беше врвеше

прилепски мајтапчија.

Тра-ла-ла, тра-ла-ла

сама си го барала.

Трети беше, трети беше врвеше

велешки стомнаџија.

Тра-ла-ла, тра-ла-ла

сама си го барала.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Улица Широк Сокак (до Хотел Епинал) – некогаш и денес

0
Дел од улицата Широк Сокак (до Хотел Епинал каде се пресекува со улица Пеце Матичевски). Поглед кон север, фотографирано за време на Првата светска...
Dragosh Bitola Macedonia 02

Св. Никола село Драгош

Sv. Nedela Bitola Macedonia

Црква Св. Недела