Home Search

Pelister - search results

If you're not happy with the results, please do another search
Стефан РОЛЕВ

Стефан „Железниот“ Ролев – еден од најсестраните македонски спортисти на сите времиња

0
Стефан РОЛЕВ, бил роден во селото Екшису (Врбени), Леринско, Егејски дел на Македонија и бил учесник во Илинденското востание и во ослободителните борби на...
Историска снимка од удирањето на темелникот на ТВ во СРМ во 1958 година на врвот Пелистер

Пионерски потфат на Пелистер – август 1958 година

0
Во август 1958 година, група ентузијасти, радио-техничари, меѓу кои Асен Даскалов (одговорен инжинер на Западни ТВ-УКВ-СБ-предаватели при РТС), Ацко Стојановски, Јонче Стојановски, Боро Гагалевски и др., со два телевизори и еден агрегат се искачија на самиот врв Пелистер.
Национален Парк Пелистер

Пелистер – национален парк

0
Националниот парк Пелистер е сместен помеѓу Преспанската и Пелагониската котлина, во југозападниот дел на Република Македонија.
Ротинско езеро

Ротинско езеро – село Ротино

0
Ротинско езеро е всушност вештачка акумулација на Ротинска Река, југо-западно од село Ротино.
Манастир Св. Илија, Ротино

Св. Илија – манастир во близина на село Ротино

0
Манастирската црква Св. Илија во близина на село Ротино е понова градба која според кажувањата на локалното население е изградена врз постар манастир.
Село Ротино, Општина Битола

Село Ротино, Општина Битола

0
Ротино е планинско село сместено на 1010 м надморска висина на планината Баба, оддалечено 13 км од Битола. Селото граничи со Националниот парк Пелистер и во атарот се најзастапени пасиштата и обработливо земјиште.
Kapejnci na Dragor, Dihovo, Bitola

Село Дихово – одлична дестинација за одмор и релаксација

0
Dihovo village is located under the slopes of Baba Mountain in the Municipality of Bitola, 7 km away from Bitola city center. The river Dragor passes through the village, which is one of the main destinations of Bitola population during the hot summer days.
Sv Bogorodica Gjavato

Успение на Пресвета Богородица – Ѓавато

0
Црквата Успение на Пресвета Богородица е сместена во атарот на село Ѓавато на превојот Дервен (1168 м.н.в) на патниот правец Битола - Ресен (22...
Malovishta village, Bitola Municipality, Macedonia - traditional architecture

Маловиште – село во Општина Битола

0
Село Маловиште (Маловишта) е единствена населба во границите на Националниот парк Пелистер, во која денес живеат помалку од 100 жители. Административно во рамките на...
St. Ana, Malovishte, Bitola municipality, Macedonia

Св. Ана – манастир во близина на село Маловишта

0
Манастирот Св. Ана се наоѓа на околу половина час пешачење југозападно од село Маловиште, на 1400 м.н.в во густата букова шума на Националниот парк Пелистер.