Почетна блог
Malovishta village, Bitola Municipality, Macedonia - traditional architecture
Село Маловиште (Маловишта) е единствена населба во границите на Националниот парк Пелистер, во која денес живеат помалку од 100 жители. Административно во рамките на Општина Битола до селото води асфалтен пат во должина од околу 22 км западно од Битола. Селото е специфично по традиционалната и автентична архитектура и сочуваните калдрмести улици. Може да се каже дека бисер на архитектурата...
St. Ana, Malovishte, Bitola municipality, Macedonia
Манастирот Св. Ана се наоѓа на околу половина час пешачење југозападно од село Маловиште, на 1400 м.н.в во густата букова шума на Националниот парк Пелистер. Храмот Св. Ана е подигнат на местото на стариот храм во 1936 година. Објектот е трикорабна градба со камбанарија над западниот влез.   Света Ана била мајка на Света Богородица и баба на Исус Христос. Култот...
Ascension of Christ church (Св. Спас) near Malovishte village
Во близина на село Маловишта на 1910 м.н.в на територијата на Националниот Парк „Пелистер“ се наоѓа црквата посветена на Вознесението Христово или Спасовден. Објектот е еднокорабна градба со влез од јужната страна и полукружна апсида на исток. Во близина на црквичето Св. Спас е планинскиот врв Вртешка (2010 м.н.в), а веднаш до црквичето има објект - планинарски дом кој го...
St. Petka church, Malovishte village
На стрмните падини во централниот дел на село Маловишта, врз вештачки оформено плато се наоѓа храмот посветен на св. Петка. Изграден во 1856 година, храмот е едно од поголемите архитектонски зданија во Националниот парк Пелистер. Со својот сочуван фрескоживопис, како и извонредниот дрвен иконостас изработен во длабока резба храмот Св. Петка е едно од местата кои не смеете да ги...
Sv. Nektarij Bitolski
Нектариј Битолски, преподобен (1430–1500), битолски светец, кој го спасил граѓанството од турските напади. Крстеното име му било Никола. Роден бил 1430 г.
American Women's Hospital Unit in Bitola (Monastir), Macedonia
Крајот на Првата светска војна не значел и крај на страдањата на населението во Македонија. Иако воените дејствија завршиле, опустошената земја и имоти, сиромаштијата и заразните болести останале уште долго време. Недостигот на медицински персонал и лекарства бил особено видлив поради присуството на заразните болести како тифус, инфлуенца, мали сипаници, маларија, колера итн, а чести биле случаите на венерични...
Museum of the Albanian alphabet
Од 14 ноември до 22 ноември 1908 година во Битола (тогаш Манастир) се одржа конференција која имала за цел стандардизирање на албанската азбука. Пред Конгресот во Битола, албанскиот јазик бил претставен како комбинација од шест или повеќе различни азбуки, со бројни под-варијанти. На конгресот учествувале околу педесет делегати од различни делови на Балканскиот полуостров,од кои триесет и двајца имале...
Memorial Museum - French military cemetery – Bitola (Memorial de Bitola)
Меморијалниот музеј на француските гробишта е подигнат по повод 100 години од крајот на Првата светска војна. Истиот претставува спомен обележје за загинатите француски војници и за македонското цивилно население кое настрада за време на војната. Музејот се наоѓа во склоп на Француските воени гробишта во Битола, кои се најголеми воени гробишта во Република Македонија со 6128 идентификувани и...
Парк Единство - Нузхетије (Nouschetie) - Парк на слободата - Битола крај на 19 век
Паркот Нузхетије (Nouschetie) или Единство се наоѓал на местото на денешниот Градски парк во близина на Млинот и Железничката станица, наспроти Белата касарна. Паркот бил направен во времето на познатиот валија Абдул Керим паша. Местото каде бил направен паркот, претходно била мочурлива површина, неугледна за тогашното шеталиште и влез во градот, а во исто време и извор на зарази за...
Црвената и дел од Белата касарна во Битола
Во историјата на Битола посебно место заземаат познатите Црвена и Бела касарна, кои се наоѓале на местото на денешниот Градски парк, Спортска сала и Стадион. Црвената касарна за пешадијата била изградена во 1837/38 година, кога гувернер и командант во Битола бил Ќосе Ахмет Паша. Архитект на објектот бил Стојан Везенков, кој за добро завршената задача, добил одликување од султанот и...

GUIDED TOURS

ФОТО ГАЛЕРИИ

НЕ ПРОПУШТАЈТЕ