Home Blog Page 59
visa for macedonia
Информации за визи за влез во Република Македонија Доколку не сте државјанин на Р. Македонија и имате намера да влезете и престојувате во Република Македонија или да поминете преку територијата на Република Македонија тогаш задолжително проверете дали Ви е потребна виза. Повеќе информации ...
Банки во Битола STOPANSKA BANKA A.D. BITOLA Dobrivoe Radosavljevic No 21 - Shirok Sokak No 16 - Partizanska bb Phone: +389 47 207 500,    +389 47 207 544,    +389 47 207 566,    +389 47 207 567,    +389 47 207 568, +389 47 202 320,    +389 47 203 015 Fax: +389  47 207 513,    +389  47  207 515,     +389  47  207-541 ...
bitola on map
Растојание од Битола до некои Европски дестинации: Скопје- 168 km Охрид - 69 km Анкара (Турција) - 1,347 km Атина (Грција) - 574 km Белград (Србија)  - 572 km Истанбул (Турција) - 900 km Приштина (Косово) - 254 km Софија (Бугарија) - 352 km Солун (Грција) - 217 km Тирана (Албанија) - 214 km
magnolia square bitola

Important Phone Numbers in Bitola (Поважни телефонски броеви во Битола):

macedonian flag
Државни празници во Македонија За сите граѓани на РМ 1 јануари, Нова година 7 јануари, Божик, првиот ден на Божик според православниот календар, односно 08 јануари (понеделник) е неработен ден Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар 1 мај, Ден на трудот, 24 мај„Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам, 2...
Shirok sokak Bitola
Во 2004 год. со новата територијална поделба на Р.Македонија  подрачјето на  Општината Битола е утврдено со закон и ги опфаќа градот Битола и 65-те села :  Барешани, Бистрица, Братин Дол, Брусник, Буково, Велушина,  Габалавци,  Гопеш, Горно Егри,   Горно Оризари, Граешница, Дихово, Доленци, Долно Егри,   Долно Оризари,  Драгарино, Драгожани, Драгош,  Древеник,  Ѓавато,  Жабени,  Злокуќани, Кажани,  Канино, Карамани,  Кишава,  Кравари,  Крклино,  Кременица, ...
dragor bitola macedonia
Од климатски поглед, за Битола би подвлекле повеќе карактеристики. Во Битола, официјално, главната метеоролошка станица започнува со работа од 16.3.1945 г. иако за одредени метеоролошки елементи, има систематски податоци од 1926/27г. Метеоролошката станица во градот се наоѓа на надморска височина од 586 м. Според, метеоролошките податоците, градот има средна годишна температура на воздухот од 11,1оС, но со големи отстапувања во одредени...
clock tower and fountain bitola
Општина Битола долги години успешно ја негува соработката со повеќе градови – општини од странство, односно: Епинал од Франција, Крањ од Словенија, Бурса од Р.Турција, Павловск (Санкт Петерсбург) – Руска Федерација, Трелеборг - Шведска, Рокдејл (Сиднеј) – Австралија, Инерштад (Виена) – Австрија, Пожаревац, Горни Милановац, Стариград (Белград) – Србија, Херцег Нови – Црна Гора, Кајзерслаутерн – СР Германија, Сплит...
baba mountain
Релативно поволните природни услови овозможиле и подрачјето на Битола, Битолско и пошироко во далечното минато да има големо богатство во шумски фонд. Најголемите и најквалитетните шумски комплекси во битолската општина се протегаат во подрачјето на планинскиот врв Кајмакчалан на Ниџе Планина и врвот Пелистер со Баба Планина, како и делови до Бигла Планина. Најзастапени видови на дрва се: белиот бор,...
Kajmakcalan, Nidze mountain, Macedonia
Кајмакчалан е највисок врв на Ниџе планина (2.521 m) и една од клучните позиции на Македонскиот фронт за време на Првата светска војна. Од врвот Кајмакчалан се гледаат Островското и Петерското езеро во Грција, како и областа Мариово во Македонија. Во близина на Кајмакчалан се наоѓаат село Скочивир во Македонија, село Чеган и ски-центарот Ворас, во Грција. Постои предание дека врвот...