fbpx
Home Blog Page 61
Movie Bridge - Zovik -Mariovo
Село Зовиќ е познато по прекрасниот Филмски мост на Градешка река, живописната природа, традиционалната архитектура и многу други работи кои го прават ова село една од најпосетуваните локации во Мариово. Манастирот Чебрен покрај Црна Река е сместен во атарот на село Зовиќ и истиот го сочинуваат малата црква Св. Спас од XVI век позната по ѕидното сликарство и обновениот храм...
Holy Trinity church - Bukovski Livadi
Храмот Св. Троица во населбата Буковски Ливади е новоизграден храм во склоп на Преспанско-пелагониска православна епархија - Буковска парохија. Храмот и неговата околина преку целата година е омилена локација за пикник за населението од Битола. „Светото тројство (Света Троица) е христијанско учење според кое Бог претставува една единка која постои истовремено и вечно како како три личности: Господ-Отецот, Исус Христос и...
Jumbo Vero Bitola, Macedonia
Џамбо Веро Шопинг центарот во Нова Битола е отворен на 21 декември 2017. Адреса: Игњат Атанасовски бб Работно време: 08:00-22:00 ч.
St. Nikola (Св. Никола) village Bukovo
Црквата Св. Никола е голема трикорабна црква сместена во јужниот дел на село Буково. Во дворот на оваа црква се сместени и селските гробишта. Во село Буково и неговата околина во XIX и почетокот на XX век се обновени и подигнати голем број на христијански храмови, па веројатно од тогаш потекнува и оваа црква.
Monastery St. Archangel and St. Spas (Holy Salvation) - village Bukovo
Манастирот Св. Архангел и Св. Спас е сместен на западната страна во близина на село Буково, веднаш до патот кој води за село Ореово. Манастирот е сместен во густа букова шума и е одлично место за одмор за време на летните месеци.                        
St. Mary church (Св. Богородица) in village Bukovo
Црквата Св. Богородица е сместена во југоисточниот дел од село Буково, на височинка од каде се отвара прекрасна панорама кон селото. Во дворот на оваа црква се сместени дел од селските гробишта, а на влезот од храмот стои текст: „Спомен капела за загинатите во војната од 1914-1918 г. Подигнале селаните на село Буково 1927 г.“
Св. Димитриј село Буково
Во село Буково и неговата околина во XIX и почетокот на XX век се обновени и подигнати голем број на христијански храмови. Црквата „Св. Димитриј“ е изградена при крајот на XIX век и е главна селска црква сместена во центарот на селото. Објектот е трикорабна базилика со камбанарија од западната страна. Она што е особено интересно кај овој храм е богатата...
Bukovo village near Bitola, Macedonia
Село Буково е сместено во јужниот дел на Општина Битола на 770 м надморска височина. Низ село Буково течат две реки: Стара Река и Киндарка, а низ селото има голем број на селски чешми и извори. За славното минато на село Буково сведочи архитектурата во ова село, односно некои од куќите се во ист стил како и оние на Широк Сокак. Се...
St. Petka (Св. Петка) village Gorno Oreovo
Црквата Св. Петка во село Горно Ореово е трокорабна градба со седумстрана апсида и придодаден трем, изградена во 1860 г. Внатрешноста на овој храм изобилува со добар живопис, еден во подобрите во овој дел на Македонија. Во олтарната пеграда на црквата, поставени се два реда на икони кои потекнуваат од различни временски периоди. Црквата Св. Петка е тесно поврзана со друга интересна...
Gorno Oreovo, Bitola Municipality, Macedonia
Село Горно Ореово е оддалечено околу 8 км од Битола и до него се оди по патот кој води низ село Буково. Името на селото потекнува од богатството на ореви кои ги има во овој регион. Селото е планинско и е сместено на 960 метри надморска висина. Во близината на селото на 3 мај 1942 година бил разбиен првиот битолски партизански одред...