Братин Дол – Вештачка акумулација – фото галерија

Вештачката акумулација Братин Дол се наоѓа веднаш до мото стазата и е една од омилените попатни станици на велосипедистите и планинарите кои рекреираат на овој дел од Општина Битола.

Коментарите се исклучени на Братин Дол – Вештачка акумулација – фото галерија

Споменик на паднатите борци од илинденскиот период и НОВ во с. Цапари

За време на Илинденското востание, жителите на село Цапари активно се вклучиле во вооружените борби против турските власти. Заедно со селата Ѓавато и Смилево тука било јадрото на востанието во битолско.

Коментарите се исклучени на Споменик на паднатите борци од илинденскиот период и НОВ во с. Цапари

Вистински Вир село Цапари – вистинско место за разладување во летниот период

Цапари е планинско село оддалечено 15 км од Битола, на падините на Баба Планина на надморска висина од 1.010 метри. Цапарски или Вистински вир е сместен во горниот дел од селото и до негова близина води тесен асфалтен пат, по што се продолжува пеш околу 200 м.

Коментарите се исклучени на Вистински Вир село Цапари – вистинско место за разладување во летниот период

Планинарски дом Широка

Планинарскиот дом Широка е сместен на надморска висина од 1950…

Коментарите се исклучени на Планинарски дом Широка

Како се роди песната „Битола, мој роден крај”

Извадок од публикацијата „Ајри Демировски - Битола мој роден крај“…

Коментарите се исклучени на Како се роди песната „Битола, мој роден крај”
Read more about the article Како се роди песната „Битола, мој роден крај”
Ајри Демировски со оркестарот на радио „Битола“ во 1950 година

End of content

No more pages to load