Збратимени градови на Битола

Home Битола корисни информации Збратимени градови на Битола

Општина Битола долги години успешно ја негува соработката со повеќе градови – општини од странство, односно:

 • Епинал од Франција,
 • Крањ од Словенија,
 • Бурса од Р.Турција,
 • Павловск (Санкт Петерсбург) – Руска Федерација,
 • Трелеборг – Шведска,
 • Рокдејл (Сиднеј) – Австралија,
 • Инерштад (Виена) – Австрија,
 • Пожаревац, Горни Милановац,
 • Стариград (Белград) – Србија,
 • Херцег Нови – Црна Гора,
 • Кајзерслаутерн – СР Германија,
 • Сплит – Хрватска,
 • Кременчук – Украина,
 • Лерин, Воден, Кожани, Сикис (Солун) – Р. Грција,
 • Корча – Албанија,
 • Плевен – Р.Бугарија
 • Браила – Романија.

Св. Богородица – Битола- фото галерија

Црквата Св. Богородица е сместена во близина на реката Драгор и основното училиште Св. Кирил и Методиј. Изградена во 1870 година, а осветена во 1876 г. таа е една од најпознатите цркви во Битола.
Dragosh Bitola Macedonia 01

Св. Варвара село Драгош

Sv Blagovestenie Lavchanski pat Bitola

Св. Благовештение