Ојде по петело! – анегдоти од Битола

Евреите во Битола и заради доброволната самоизолираност и заради специфичниот начин на живот, како и заради антисемитизмот што ги следел, биле благородна тема за куп анегдоти.

Коментарите се исклучени на Ојде по петело! – анегдоти од Битола

Водата од реката Драгор – најслатка на цел свет – анегдоти од Битола

„Бил некој бег многу задрт и пимпирлија. Живеел некаде кај…

Коментарите се исклучени на Водата од реката Драгор – најслатка на цел свет – анегдоти од Битола
Read more about the article Водата од реката Драгор – најслатка на цел свет – анегдоти од Битола
Реката Драгор - фотографирано почетокот на XX век

Најдоброто мезе од Битола и султанот Мехмед V Решат – анегдоти од Битола

„Султанот Мехмед V Решат се знае беше познат пијаница и многу дрчен во јадењето. Само да намириса некакво јадење, веднаш лиги му протекувале.

Коментарите се исклучени на Најдоброто мезе од Битола и султанот Мехмед V Решат – анегдоти од Битола
Read more about the article Најдоброто мезе од Битола и султанот Мехмед V Решат – анегдоти од Битола
Султанот Мехмед Решат V со високи функционери пред неговата резиденција при престојот во Битола. Една од најзначајните серии на разгледници на Moustafa Fevzi е направена при доаѓањето на султанот Мехмет Решат V во Битола во 1911 година. Фотографија извадок од книгата: „Битола низ стари разгледници“ автор: Димче Најдов

Битолчанецот – најголем дембел во царштината – анегдоти од Битола

Некој цар сакал да дознај кој е најголем дембел во царштината па наредил да ги пронајдат и да ги донесат во престолнината. Се пуштиле гавази, прибираат и носат еден по еден.

Коментарите се исклучени на Битолчанецот – најголем дембел во царштината – анегдоти од Битола
Read more about the article Битолчанецот – најголем дембел во царштината – анегдоти од Битола
Дембел Чаршија Битола - фотографирано помеѓу 1911-1914

ЖИВОТВОРНА ИКОНА ВО СЕЛО МАГАРЕВО (Битолско) – Приказни и преданија од Битола

Близу до Битола, колку саат и пол, ет селото Магарео.…

Коментарите се исклучени на ЖИВОТВОРНА ИКОНА ВО СЕЛО МАГАРЕВО (Битолско) – Приказни и преданија од Битола

End of content

No more pages to load