Државни празници во Македонија

macedonian flag

Државни празници во Македонија

За сите граѓани на РМ

 • 1 јануари, Нова година
 • 7 јануари, Божик, првиот ден на Божик според православниот календар, односно 08 јануари (понеделник) е неработен ден
 • Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар
 • 1 мај, Ден на трудот,
 • 24 мај„Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители
 • Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам,
 • 2 август, Ден на Републиката
 • 8 септември, Ден на независноста
 • 11 октомври, Ден на народното востание,
 • 23 октомври, Ден на Македонската Револуционерна Борба,
 • 8 декември, “Св. Климент Охридски”

За граѓаните од православна вероисповед

 • 6 јануари, Бадник, ден пред Божик
 • 19 јануари, Богојавление (Водици)
 • Велики Петок, петок пред Велигден
 • Духовден, петок пред Духовден
 • 28 август, Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)

За граѓаните од католичка вероисповед

 • Велигден, вториот ден на Велигден
 • 1 ноември, Празникот на сите светци
 • 25 декември, првиот ден на Божик

За граѓаните од муслиманска вероисповед

 • Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

 • 2 ноември, Ден на Албанската азбука

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

 • 27 јануари, Свети Сава

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ

 • 8 април, Меѓународен ден на Ромите

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

 • 23 мај, Национален ден на Власите

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

 • 19 септември, Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

 • 28 септември, Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

 • 21 декември, Ден на настава на турски јазик