MOMА ВОЈВОДА BO БИТОЛА – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеMOMА ВОЈВОДА BO БИТОЛА – Народни песни во кои се спомнува Битола

Каде се чуло видело
мома војвода да бидит
со триста души сејмени,
со стојпедесет делии,
со седумдесет сеизи?
Девојка рано ранила,
низ град Битола минала,
шчо било живо станало,
девојке сељам сторило.
Девојка тељал личила:
„Слушајте, Турци, каури:
Дур’ да се вратам од војска,
Турци да вино не пијат,
каури лута ракија,
девојки да не се мажат,
јунаци да не се женат!”
.
Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев

Село Дихово – одлична дестинација за одмор и релаксација

Dihovo village is located under the slopes of Baba Mountain in the Municipality of Bitola, 7 km away from Bitola city center. The river Dragor passes through the village, which is one of the main destinations of Bitola population during the hot summer days.

Света Недела село Дихово

0
Св. Недела е мал храм во село Дихово во близина на Битола. Црквата е лоцирана во источниот дел на селото