Музеи во Битола и околината

Museum of the Albanian alphabet

Музеј на албанската азбука

Од 14 ноември до 22 ноември 1908 година во Битола (тогаш Манастир) се одржа конференција која имала за цел стандардизирање ...
Read More
Memorial Museum - French military cemetery – Bitola (Memorial de Bitola)

Меморијален музеј – Француски воени гробишта – Битола (Memorial de Bitola)

Меморијалниот музеј на француските гробишта е подигнат по повод 100 години од крајот на Првата светска војна. Истиот претставува спомен ...
Read More
ataturk_th

Спомен соба на Мустафа Кемал Ататурк

Спомен собата посветена на Мустафа Кемал Ататурк е дел од НУ Завод и музеј Битола. Адреса: Климент Охридски 18, 7000 ...
Read More
heraclea lyncestis bitola macedonia

Хераклеа Линкестис – Археолошки локалитет

Хераклеа Линкестис е еден од позначајните антички градови во Македонија. Градот егзистирал повеќе од еден милениум. Формиран е во средината ...
Read More
Pelister Info Center

Пелистер инфо центар

Инфо центарот Пелистер е локација каде можете да ги најдите сите неопходни информации поврзани со Вашата посета на Националниот парк ...
Read More
Krklino Museum Bitola, Macedonia

Авто и етно музеј Филип во село Крклино

За Музејот Авто и етно музејот Филип е приватен музеј сместен во село Крклино на само 5 км од Битола ...
Read More
Stiv Naumov - Memorial house

Спомен музеј на Стив Наумов

Родната куќа на народниот херој Стеван Наумов Стив се наоѓа на ул. “Пецо Божиновски” бр.11 Битола. Во првите активности на ...
Read More
Goce Delchev Memorial museum

Спомен музеј на Гоце Делчев

Спомен музејот посветен на великанот на Македонското ослободително движење се наоѓа на ул. „Стевче Патако“ бр.11 Битола. Отворањето на овој ...
Read More
NI Institute and Museum Bitola

Музеј Битола

НУ Завод и музеј Битола е сместен во објектот „Стара касарна“, кој воедно е и регистриран споменик на културата. Адреса: ...
Read More