Св. Илија село Велушина

HomeЦркви и манастириСв. Илија село Велушина

Црквата Св. Илија во село Велушина е мала гробна црква лоцирана во близина на асфалтниот пат кој од селото води до манастирот Св. Ѓорѓи. Се претпоставува дека оваа еднокорабна градба датира од 18 век, од кога е утврдено дека потекнува и фрескоживописот во внатрешноста.

 

Фото галерија – Село Велушина

Church Dormition of the Mother of God in village Velushina, Bitola municipality, Macedonia

 

Church Dormition of the Mother of God in village Velushina, Bitola municipality, Macedonia

 

Church Dormition of the Mother of God in village Velushina, Bitola municipality, Macedonia

 

Church Dormition of the Mother of God in village Velushina, Bitola municipality, Macedonia

 

Church Dormition of the Mother of God in village Velushina, Bitola municipality, Macedonia

 

Church Dormition of the Mother of God in village Velushina, Bitola municipality, Macedonia

 

Church Dormition of the Mother of God in village Velushina, Bitola municipality, Macedonia

 

Traditional architecture, Velushina village, Bitola municipality, Macedonia

 

Traditional architecture, Velushina village, Bitola municipality, Macedonia
- Advertisment -

Спомен музеј на Стив Наумов

0
Родната куќа на народниот херој Стеван Наумов Стив се наоѓа на ул. “Пецо Божиновски” бр.11 Битола. Во првите активности на Народниот музеј Битола, поточно на...
Clock Tower in Bitola

Саат кула Битола

St. Nikola (Св. Никола) village Bukovo

Св. Никола село Буково