Св. Вознесение (Св. Спас) во село Граешница

Home Цркви и манастири Св. Вознесение (Св. Спас) во село Граешница

Црквата Св. Вознесение (Св. Спас) е сместена во средината на село Граешница на 18 км од Битола.

Храмот е трикорабна градба со тремови на јужната и западната страна. Високата камбанарија е поставена на западниот влез.

Според натписот на фасадата може да се види дека црквата е изградена во 1860 година.

Вознесение Христово или Спасовден е христијански празник кој се слави 40 дена по Велигден.

Holy Salvation (Св. Спас) church in village Graeshnica, Bitola Municipality, Macedonia

 

Holy Salvation (Св. Спас) church in village Graeshnica, Bitola Municipality, Macedonia

Holy Salvation (Св. Спас) church in village Graeshnica, Bitola Municipality, Macedonia

Успение на Пресвета Богородица – Ѓавато

0
Црквата Успение на Пресвета Богородица е сместена во атарот на село Ѓавато на превојот Дервен (1168 м.н.в) на патниот правец Битола - Ресен (22...
Yeni Mosque Bitola (Јени џамија)

Јени џамија Битола