Home Tags Топ дестинации во Битола

Tag: Топ дестинации во Битола

Хајдар Кади џамија – Битола

Хајдар Кади џамија се наоѓа на левата страна на реката Драгор, во близина на Дебојот и поранешниот Овчи пазар. Според зачуваните историски извори, џамијата...

Елени Каринте – големата љубов на Мустафа Кемал Ататурк

Познато е дека таткото на модерна Турција - Мустафа Кемал Ататурк во 1899 година во Битола завршил средно воено училиште. Иако постојат доста информации...

Објектот на поранешната Отоманската банка во Битола.

Објектот во кој денес е сместена Стопанска банка Битола, според своите историски и архитектонски вредности е споменик на културата на Република Македонија. Изграден при крајот...

Објект на Митрополијата во Битола – еден од најубавите примероци на...

Објектот на Митрополијата во Битола, според своите историски и архитектонско - естетски вредности, има својство на споменик на културата на Република Македонија. Изграден во 80-тите...

Офицерски дом Битола

Домот на Армијата или Офицерски дом е споменик на културата на Република Македонија. Неговата изградба започнала во 1911 кога управник на битолскиот вилает бил...
Gimnazija - Josip - Broz Tito - Bitola, Macedonia

Гимназија – Јосип Броз-Тито – една од најстарите образовни институции во...

Објектот во кој е сместена гимназијата Јосип Броз Тито во Битола е споменик на културата на Република Македонија. Со својата богата фасадна декорација, овој...

Буковски Манастир – Св. Преображение Христово

Буковскиот манастир Св. Преображение Христово е сместен во живописна шума на околу 2 км од село Буково во Општина Битола. Манастирскиот комплекс се состои од...

Католичка Црква – Пресвето Срце Исусово

Црквата Пресвето Срце Исусово или Католичка Црква како што е позната помеѓу локалното население е сместена на главната улица во Битола - Широк Сокак. Во...

Св. Димитриј – Битола

Црквата Св. Димитриј е подигната 1830 година, на местото на некогашниот стар параклис од 1726 кој изгорел во пожар. Изградена со посебно одобрение на турските...