Што да се види во Битола

Што да се види во Битола

Museum of the Albanian alphabet

Музеј на албанската азбука

Од 14 ноември до 22 ноември 1908 година во Битола (тогаш Манастир) се одржа конференција која имала за цел стандардизирање ...
Read More
Hadzi Mahmud Bey Mosque Bitola

Хаџи Махмуд Бег џамија

Хаџи Махмуд Бег џамијата е сместена во старата битолска чаршија во близина на реката Драгор и Ленси мост. Во времето ...
Read More
Hasan-Baba-Mosque-bitola

Хасан Баба џамија

Хасан Баба џамија е сместена во западниот дел на Битола во населбата Маџармале на десната страна на реката Драгор. Во ...
Read More
cinar-mosque-bitola

Иса Факих џамија

Иса Факих џамијата е лоцирана во близина на понатото дрво Чинар и Керим бегов амам на улица Димитар Влахов. Подигната ...
Read More
Исак џамија Битола

Исак џамија Битола

Исак џамија е најголемата и главната џамија во Битола, сместена долж левиот брег на реката Драгор. Изградена во 1506 година, ...
Read More
ataturk_th

Спомен соба на Мустафа Кемал Ататурк

Спомен собата посветена на Мустафа Кемал Ататурк е дел од НУ Завод и музеј Битола. Адреса: Климент Охридски 18, 7000 ...
Read More
heraclea lyncestis bitola macedonia

Хераклеа Линкестис – Археолошки локалитет

Хераклеа Линкестис Хераклеа Линкестис е еден од позначајните антички градови во Македонија. Градот егзистирал повеќе од еден милениум. Формиран е ...
Read More
Pelister Info Center

Пелистер инфо центар

Инфо центарот Пелистер е локација каде можете да ги најдите сите неопходни информации поврзани со Вашата посета на Националниот парк ...
Read More
Krklino Museum Bitola, Macedonia

Авто и етно музеј Филип во село Крклино

Авто и етно музејот Филип е приватен музеј сместен во село Крклино на само 5 км од Битола. Со колекција ...
Read More
Stiv Naumov - Memorial house

Спомен музеј на Стив Наумов

Родната куќа на народниот херој Стеван Наумов Стив се наоѓа на ул. “Пецо Божиновски” бр.11 Битола. Во првите активности на ...
Read More
Goce Delchev Memorial museum

Спомен музеј на Гоце Делчев

Спомен музејот посветен на великанот на Македонското ослободително движење се наоѓа на ул. „Стевче Патако“ бр.11 Битола. Отворањето на овој ...
Read More
NI Institute and Museum Bitola

Музеј Битола

НУ Завод и музеј Битола е сместен во објектот „Стара касарна“, кој воедно е и регистриран споменик на културата. Работно ...
Read More
Yeni Hammam

Јени амам

Јени амам (Нов амам) претставува бисер на ориенталната архитектура во Битола. Сместен во некогашниот Дрвен Пазар, се претпоставува дека овој ...
Read More
Керим бегов амам

Керим бегов амам

Керим беговиот амам се наоѓа во непосредна близина на Чинарот и основното училиште Ѓорги Сугарев. Иако не е познато кога ...
Read More
Dzepane - old turkish amory in Bitola

Џепане – тврдината над Битола

Битолската тврдина – Џепане (тур. cephane – барутана, склад за муниција) е споменик на културата на Република Македонија. Изградено во ...
Read More
Clock Tower in Bitola

Саат кула Битола

Сместена во строгиот центар на градот со своите 32 метри, Саат кулата е најпрепознатливото обележје на Битола. Според некои историски ...
Read More
Bezisten - covered bazaar in Bitola

Безистен – покриен пазар

Безистенот е најзначаен монументален профан објект во старата битолска чаршија. Изграден во XV век од страна на познатиот ктитор Кара ...
Read More
Bitola bazaar

Стара битолска чаршија

Реформите кои ја зафатиле Отоманската империја од 1789 до 1866 година, за Битола биле од посебна важност. Градот станал административен ...
Read More
deboj bitola great hamam

Чифте амам – Дебој

За „Дебојот“ во Битола не постојат многу историски податоци и се претпоставува дека бил изграден во XVI / XVII век ...
Read More
bitola monastir panorama 1848 edward lear

Хајдар Кади џамија – Битола

Хајдар Кади џамија се наоѓа на левата страна на реката Драгор, во близина на Дебојот и поранешниот Овчи пазар. Според ...
Read More
Eleni Karinte House in Bitola, Macedonia

Елени Каринте – големата љубов на Мустафа Кемал Ататурк

Познато е дека таткото на модерна Турција – Мустафа Кемал Ататурк во 1899 година во Битола завршил средно воено училиште ...
Read More
Stopanska Banka Bitola

Објектот на поранешната Отоманската банка во Битола.

Објектот во кој денес е сместена Стопанска банка Битола, според своите историски и архитектонски вредности е споменик на културата на ...
Read More
Mitropolija Bitola

Објект на Митрополијата во Битола – еден од најубавите примероци на нео-барокната архитектура во Македонија

Објектот на Митрополијата во Битола, според своите историски и архитектонско – естетски вредности, има својство на споменик на културата на ...
Read More
Oficerski Bitola - House of Army in Bitola

Офицерски дом Битола

Домот на Армијата или Офицерски дом е споменик на културата на Република Македонија. Неговата изградба започнала во 1911 кога управник ...
Read More
Gimnazija - Josip - Broz Tito - Bitola, Macedonia

Гимназија – Јосип Броз-Тито – една од најстарите образовни институции во Република Македонија

Објектот во кој е сместена гимназијата Јосип Броз Тито во Битола е споменик на културата на Република Македонија. Со својата ...
Read More
Zandan Kule Bitola

Зандан Куле

Објектот Зандан куле е лоциран во дворот на основното училиште „Стив Наумов”. Не постојат точни информации околу датумот на негова ...
Read More
Jewish Cemetery in Bitola, Macedonia

Еврејски гробишта Битола

Еврејските гробишта во Битола се наоѓаат на влезот во Битола наспроти црквата „Св. Недела“. Порталот на гробиштата и оградниот ѕид ...
Read More
Magaza gallery Bitola

Магаза Битола

Магазата претставувала вистинско уточиште за секој трговец кој ја донел својата стока во Битола. Низ овие порти поминувале и се ...
Read More
Yeni Mosque Bitola (Јени џамија)

Јени џамија Битола

Јени џамија е сместена во строгиот центар на Битола во близина на Саат кулата од десната страна на реката Драгор ...
Read More
Bukovo Monastery – Holy Transfiguration of Christ - near Bitola

Буковски Манастир – Св. Преображение Христово

Буковскиот манастир Св. Преображение Христово е сместен во живописна шума на околу 2 км од село Буково во Општина Битола. Манастирскиот ...
Read More
Catholic Church - Sacred Heart of Jesus Bitola

Католичка Црква – Пресвето Срце Исусово

Црквата Пресвето Срце Исусово или Католичка Црква како што е позната помеѓу локалното население е сместена на главната улица во ...
Read More
Св. Димитриј, Битола

Св. Димитриј – Битола

Црквата Св. Димитриј е подигната 1830 година, на местото на некогашниот стар параклис од 1726 кој изгорел во пожар. Изградена ...
Read More