БЕГОВА ЌЕРКА – Народни песни во кои се спомнува Битола

По сокаци шетав

низ града Битола,

сретнав си девојче

с фереџе на глава.

— Поткрени фереџе, моме,

лице да ти видам,

дали си рисјанче, моме,

или си анамче!

— Бегова сум ќерка, лудо,

јас сум си анамче,

јас сум си анамче, лудо,

а ти си рисјанче!

— Ако си анамче, моме,

качи се на коња,

двајца да бегаме, моме,

во гора зелена.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год