БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

HomeБитола низ песнитеБИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Битола, бабам Битола,

таму се живот живее!

Таму се живот живее,

таму се јаде и пие!

Битола, — мајска природа,

Битола, — златна градина,

со лични моми убави,

на лице бели црвени!

Битола, бабам Битола,

кој ми те толку проколна:

Да раѓаш моми убави,

да горат сите беќари!

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Врв Пирамида 1656 м – планинарски марш – 07.05.2017 – фото галерија

Смилево 2017 - Традиционален планинарски марш - 07.05.2017 по повод „Денот на безбедноста на Република Македонија“ - 7 Мај Организиратор на маршот: ПСПК „7-ми Мај„...

Булевар 1ви мај 1917 / 2017 – некогаш и денес

0
Булевар 1ви мај 1917 / 2017 - некогаш и денес. Битола за време на Првата светска војна и денес. Почекајте фотографиите да се прикажат и...
Bitola bazaar

Стара битолска чаршија

NI Institute and Museum Bitola

Музеј Битола

Sv. Zlata Meglenska Bitola Macedonia

Св. Злата Мегленска