ДАЛИ ПАМТИШ ВАСЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

Home Битола низ песните ДАЛИ ПАМТИШ ВАСЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

Дали памтиш, споменуваш се, Васе,
кога бевме во Битола;
Кога бевме во Битола, Васе, Васе,
Тумбе Кафе седевме,
Тумбе Кафе седевме, Васе, Васе,
пресна бира пиевме;
Палтата ни ги зедоа, Васе, Васе,
за да бира платиме.
На Монопол ќе одиме, Васе, Васе,
пари да спечалиме,
палтата да си ги земиме.
.
Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Српска војска во Битола за време на Балканските војни – Битола...

0
Српска војска во Битола за време на Балканските војни. Лево на старата фотографија се гледа објектот на Црвената Касарна кој бил тешко оштетен за...