ДАНО ДАНЧЕ БИТОЛЧАНЧЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеДАНО ДАНЧЕ БИТОЛЧАНЧЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

— Ој ти Дано, Данче битолчанче,
да ти се суши, Данче, десната рака;
што не го носиш, Данче, прстенчето!
— He колни ми ја, лудо, десната рака,
туку колни го, лудо, куменџивчето,
што ми го направи, лудо, прстенчето.

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

- Advertisment -

Св. Димитриј – Битола

0
Црквата Св. Димитриј е подигната 1830 година, на местото на некогашниот стар параклис од 1726 кој изгорел во пожар. Изградена со посебно одобрение на турските...