ДЕВОЈКИНА МОЛБА – Народни песни во кои се спомнува Битола

Home Битола низ песните ДЕВОЈКИНА МОЛБА – Народни песни во кои се спомнува Битола

Девојка си бога помолила:

— Дај ми, боже, што ми срце сака!

Срце сака крилја лебедови,

срце сака илјада грошеви,

да си појдам во града Битола,

да одберам момче спроти мене:

Што не пие вино ем ракија,

што си јава коња аџамија,

што му чука саат у пазува,

што му игра видра на колено,

што му пое биљбиљ на рамена.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Широк Сокак Битола 1917 / 2017 – некогаш и денес

0
Широк Сокак Битола 1917 / 2017 - некогаш и денес. Битола за време на Првата светска војна и денес. Почекајте фотографиите да се прикажат и...