ЖЕЛБА ДА СЕ МАЖИ ЗА РИСЈАНИН – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеЖЕЛБА ДА СЕ МАЖИ ЗА РИСЈАНИН – Народни песни во кои се...

Прошетав низ град Битола

— еврејски мали, аман, аман;

На врата седит, мајче ле,

моме Еврејче, аман, аман,

на врата седит, мајче ле,

песна си пеит, аман, аман:

— Јас ќе го земам, мајче ле,

Стефа рисјанче, аман, аман.

Тој ќе ми праит, мајче ле,

широки фустан, аман, аман,

широки фустан, мајче ле,

фустан кроазен, аман, аман.

Јас ќе го земам, мајче ле,

ќе се покрстам, аман, аман.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Св. Спас село Брусник

0
Црквата Св. Спас е сместена во источниот дел на село Брусник во близина на Битола. Според достапните информации црквата била изградена и осветена во почетокот...
Sv Blagovestenie Lavchanski pat Bitola

Св. Благовештение

Sv. Zlata Meglenska Bitola Macedonia

Св. Злата Мегленска