ИЗЛЕГОВ ДА СЕ ПРОШЕТАМ – Народни песни во кои се спомнува Битола

Home Битола низ песните ИЗЛЕГОВ ДА СЕ ПРОШЕТАМ – Народни песни во кои се спомнува Битола

Излегов да се прошетам

низ таа града Битола,

низ тие тесни сокаци

по тие бели калдрми.

Там видов моме убаво,

на висок диван седеше,

во рака чешел држеше,

руса си коса чешлаше,

на мене ишарет даваше.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Елени Каринте – големата љубов на Мустафа Кемал Ататурк

0
Познато е дека таткото на модерна Турција - Мустафа Кемал Ататурк во 1899 година во Битола завршил средно воено училиште. Иако постојат доста информации...
Adventisticka crkva Bitola

Адвентистичка Црква