КАЖИ ДОНКЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеКАЖИ ДОНКЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

— Кажи, кажи, Донке, што да ти донесам,
оф, аман, аман, мори лична Донке,
што да ти донесам од града Битола?
Оф, аман, аман, од града Битола.
— Шеќерна кутија, шеќер леблебија,
оф, аман, аман, мезе за ракија!
— Многу набелена, многу нацрвена,
оф, аман, аман, мори лична Донке,
на високо седиш, скришум намигуеш,
оф, аман, аман, мори лична Донке!

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Св. Спас и врв Вртешка (2010 м.н.в) – село Маловишта + фото галерија

Во близина на село Маловишта на 1910 м.н.в на територијата на Националниот Парк „Пелистер“ се наоѓа црквата посветена на Вознесението Христово или Спасовден. Објектот е еднокорабна градба со влез од јужната страна и полукружна апсида на исток.

Света Недела село Дихово

0
Св. Недела е мал храм во село Дихово во близина на Битола. Црквата е лоцирана во источниот дел на селото