КИТО КИТО – Народни песни во кои се спомнува Битола

Home Битола низ песните КИТО КИТО – Народни песни во кои се спомнува Битола

— Кито, Кито, излези на пенџерето

да ти го видам, Кито, лицето,

на книга да го напишам,

да си го турам в пазува.

Утре ќе одам Битола,

отаде брзо не идам.

Кога ќе ми текне за тебе,

книжето да го извадам,

да ти го видам лицето,

меракот да ми помине.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Св. Петка, село Маловишта

0
На стрмните падини во централниот дел на село Маловишта, врз вештачки оформено плато се наоѓа храмот посветен на св. Петка. Изграден во 1856 година,...
Sv. Nedela Bitola Macedonia

Црква Св. Недела

Adventisticka crkva Bitola

Адвентистичка Црква