КОГА ГОРЕШЕ БИТОЛА – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеКОГА ГОРЕШЕ БИТОЛА – Народни песни во кои се спомнува Битола

Кога гореше Битола,

во с’ботата навечер,

битолчани — фодулџии

не трчае да бранет,

тук’ трчае по меани

рујно вино да пиет.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Улица Широк Сокак (пред Стопанска банка) – некогаш и денес

0
Дел од улицата Широк Сокак (пред Стопанска Банка Скопје) фотографирано за време на Првата светска војна, споредено со истата локација во 2017. Почекајте да се...
Bitola bazaar

Стара битолска чаршија

Yeni Mosque Bitola (Јени џамија)

Јени џамија Битола