КОГА СИ БОЛНО ЛЕГНАЛО ЛЕНЧЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеКОГА СИ БОЛНО ЛЕГНАЛО ЛЕНЧЕ – Народни песни во кои се спомнува...

Кога си болно легнало, Ленче,
ти не си се мене кажало, Ленче,
понада да ти донесам, Ленче:
Битолско топло симиче,
тетовско благо јаболко,
тиквешко вино црвено,
да пиеш и да оздравиш.
.
Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

- Advertisment -

Дел од Пекмез пазар за време на Првата светска војна –...

0
Околу Саат кулата до средината на 20 век постоел т.н Пекмез пазар (повеќе информации). Дел од објектите кои биле во непосредна близина на Саат кулата...
Sv Naum Bitola

Црква Св. Наум