МОМЕ ДОНКЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеМОМЕ ДОНКЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

Нели ти реков, моме Донке,

нели ти думав,

да не љубиш, моме Донке,

битољски ергени.

Битољски ергени, Донхе,

за љубов не знаат.

Они те лажат, моме Донке,

они те мамат,

се за тија, моме Донке,

тија пусти пари.

Битољски ергени, Донке,

се се мајтапчии,

ќе ти ветат, моме Донке,

кема да те земат.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

- Advertisment -

Саат-кулата и Јени џамија за време на Првата светска војна –...

0
Саат-кулата и Јени џамија за време на Првата светска војна - Битола некогаш и денес. Поглед кон југ. Споредено со истата локација во 2017. Почекајте...