МОРИ МОМЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеМОРИ МОМЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

— Мори моме, малој моме,
каде вода да залеам?
— Mope лудо, море младо,
таму долу под селото.
Таму има две дрвчиња,
две дрвчиња, евлојчиња;
дрвчињата процутеле,
процутеле, род немале,
ми родиле две јаболка,
две јаболка позлатени.
Појди лудо, откини ги,
однеси ги во Битола,
во Битола, кај куменџии,
да излејат два прстена:
еден тебе, други мене,
двајца да имаме исти,
раце да ни бидат лични.

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Пелистер – национален парк

Националниот парк Пелистер е сместен помеѓу Преспанската и Пелагониската котлина, во југозападниот дел на Република Македонија.

Булевар 1ви Мај – Битола – некогаш и денес

0
Битола - некогаш и денес. Стара фотографија од 1916-17 година. Поглед кон Исак џамија и „Дивизијата“ - административен објект кој се користел од времето...