НА КОГО МЕНЧО ИСПРАЌАШ – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеНА КОГО МЕНЧО ИСПРАЌАШ – Народни песни во кои се спомнува Битола

— На кого, Менчо, испраќаш,

ах, тоа писмо жалосно?

— Јас ќе го, мајко, испратам

на таа пуста туѓина,

во таа града Битола.

Таму е, мајко, либето,

за да ми купи бел ф’стан,

бел ф’стан, мајко, кроазен;

Јас да го носам, мајко ле,

тој да ме гледа од страна.

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Ревија на народни носии – Илинденски денови 30.07.2019

Во рамки на фестивалот „Илиденски денови” на 30.07.2019 г во Битола, Ансамблот „Македонија” од Скопје приреди ревија на македонски народни носии од повеќе етнографски целини.

Св. Димитриј село Брусник

0

St. Dimitrij (St. Demetrius, Св. Димитриј) church is built on the high hill above the village Brusnik. Built in the middle of 19th century, this church suffered greatly during the First World War.