НЕША ТУРВА РУЈНО ВИНО – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеНЕША ТУРВА РУЈНО ВИНО – Народни песни во кои се спомнува Битола

Оре, Неша турва рујно вино,

рујно вино, рум ракија.

Од виното глава, боли,

од ракија нозе болат.

He ме боли од виното,

нит’ ме боли од ракија,

тук’ ме боли за Драгана.

Вчера, некни писмо дојде

од славна Битола града.

Писмо пише жални речи,

жални речи за Драгана,

за Драгана оженето.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Св. Богородица – Битола- фото галерија

Црквата Св. Богородица е сместена во близина на реката Драгор и основното училиште Св. Кирил и Методиј. Изградена во 1870 година, а осветена во 1876 г. таа е една од најпознатите цркви во Битола.

Улица Широк Сокак (пред Стопанска банка) – некогаш и денес

0
Дел од улицата Широк Сокак (пред Стопанска Банка Скопје) фотографирано за време на Првата светска војна, споредено со истата локација во 2017. Почекајте да се...
Sv Spas, Brusnik, Bitola, Macedonia

Св. Спас село Брусник

Sv petka Bitola

Св. Параскева (Св.Петка)