ПРОЛЕТ – Народни песни во кои се спомнува Битола

Home Битола низ песните ПРОЛЕТ – Народни песни во кои се спомнува Битола

Дојде време, дојде коа

да расцути трендафиљот,

трендафиљот, карафиљот;

да мирисат с’та земја,

с’та земја Румелија:

Од Охридско до Битољско,

од Битољско _до Прилепско,

од Прилепско до Велешко,

од Велешко до Солунско.

Да го берет момињата,

да го носет на лесите,

да ги горат ерѓените.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Св. Никола село Лавци

0
Црквата Св. Никола е главна црква во село Лавци. Сместена е во центарот на селото десно од паркингот и локалната продавница. Според натписот над јужниот...
Oleveni Bitola Macedonia st george 01

Св. Ѓорѓи село Олевени