РАЧАЈ ПОРАЧАЈ АЈРИЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

Home Битола низ песните РАЧАЈ ПОРАЧАЈ АЈРИЕ – Народни песни во кои се спомнува Битола

— Рачај, порачај, Ајрие,
што да ти купам од Битола!
Оф, аман, аман, оф, леле, бре, Ајрие!
— Ти да ми купиш, Бајраме,
за бело лице белило!
Оф, аман, аман, оф, леле, де, Бајраме бре!
За бело лице белило,
за гајтан веѓи црнило!
Оф, аман, аман, оф, леле, де, Бајрам бре!
За гајтан веги црнило,
за мало усте црвило.
Оф, аман, аман, оф, леле, де, Бајрам бре!
За мало yeie црвило,
за рамна снага фустанче.
Оф, аман, аман, оф, леле, де, Бајрам бре!
За рамна снага фустанче,
за тенка половина коланче!
Оф, аман, аман, оф, леле, де, Бајрам бре!
— Се ќе ти купам, Ајрие, и најпосле ќе те земам!
Оф, аман, аман, оф, леле, бре Ајрие!

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Широк Сокак (пред Офицерски) – некогаш и денес

0
Дел од улицата Широк Сокак (пред Офицерски) на фотографија од почетокот на 20 век, споредено со истата локација во 2017. Почекајте да се појави фотографијата...