СЕ ОМАЖИВ СЕ ЗАДОМИВ – Народни песни во кои се спомнува Битола

HomeБитола низ песнитеСЕ ОМАЖИВ СЕ ЗАДОМИВ – Народни песни во кои се спомнува Битола

Се омажив, се задомив

за едно младо ергенче

од таа града Битола,

Битола града голема.

Везден на пенџер си седам

моми, ергени да гледам,

за младост да си споминам.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

Св. Ѓорѓи село Цапари

0
Црквата Св.Ѓорѓи во село Цапари е голема трикорабна црква изградена во 1888 година. Брзо по нејзината изградба таа е осликана од браќата Радеви од...
St. Nikola (Св. Никола) village Bukovo

Св. Никола село Буково

Yeni Mosque Bitola (Јени џамија)

Јени џамија Битола